• Waterwijk Utrecht
  • Waterwijk Utrecht
  • Waterwijk Utrecht
  • Waterwijk Utrecht
  • Waterwijk Utrecht
  • Waterwijk Utrecht
  • Waterwijk Utrecht
  • Waterwijk Utrecht

Waterwijk Utrecht

Utrecht, Leidsche Rijn

genomineerd voor de Rietveldprijs 2011

Locatie: Parkzichtlaan, Utrecht

Programma: 28 appartementen

Opdrachtgever: Ovast

Ontwerp: 2005-2007

Bouw: 2008-2009

Projectstatus: Opgeleverd

Toelichting: In het centrum van het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn ligt de nieuwe wijk Het Zand. De rand daarvan grenst met de Parkzichtlaan aan het Leidsche Rijn Park. Voor de woningen aan die prachtige brede laan hebben wij ons laten inspireren door de voorname herenhuizen uit de negentiende eeuw. We hebben hoge, statige woningen ontworpen met enorm veel ruimte. Om de eenheid en daarmee de luxe uitstraling in de parkwand te bewaren zijn de woningen allemaal familie van elkaar. Maar door een scala van mogelijkheden voor erkers, terrassen en loggia’s kan er een beeld ontstaan waarin vrijwel geen woning hetzelfde is. De individualiteit wordt verder nog benadrukt door een terugliggend geveldeel ter plaatse van de entree, waardoor iedere woning afzonderlijk herkenbaar is. De warme rode baksteen en de helder witte kozijnen, die op een subtiele manier verspringen en niet in de laatste plaats een ragfijne kroonlijst boven het middendeel geven de gevels niet alleen een chique maar ook levendige uitstraling.