• Villa Utrecht
  • Villa Utrecht
  • Villa Utrecht
  • Villa Utrecht
  • Villa Utrecht
  • Villa Utrecht

Villa Utrecht

Utrecht

Locatie: Utrecht

Programma: Woonhuis

Opdrachtgever: Particulier

Ontwerp: 1994

Projectstatus: Ontwerp

Toelichting: Geklemd tussen de verbindingsweg Utrecht-Bunnik (de Koningsweg) en de spoorlijn Utrecht-Arnhem lag een bouwmogelijkheid voor een vrijstaand huis. Enkele woningen langs de Koningsweg in navolging van Gerrit Rietveld vormden de inspiratie tot dit ontwerp. Een ontwerp dat sterk werd gedicteerd door de eisen van de omgeving: geen verblijfsruimten aan de Koningsweg aan de noordoostkant, maar ook aandacht voor de geluidsoverlast van de spoorweg in het zuidwesten. Dat leidde tot een diagonaal ontwikkeld plan. De drie slaapkamers zijn georiƫnteerd op een zuidelijk dakterras. Een glazen geluidsscherm blokkeert het geluid, maar laat het licht vrij in de slaapkamers vallen. Een hooggeplaatst hoekvenster onder de ver overstekende dakrand biedt uitzicht op het landschap aan de noordkant. Onder de glasstrook is ruimte voor kasten. Ook in de studeerkamer op de begane grond zorgt een hoekvenster voor licht en uitzicht. De leefruimten liggen op het zuiden intiem rond een open haard. Het expressieve karakter ontleent het ontwerp aan de ver overstekende daken en gesloten gevelvlakken. Het ontwerp werd enthousiast ontvangen, maar het bestemmingsplan belette uiteindelijk de uitvoering van het ontwerp.