• Villa Renswoude
  • Villa Renswoude
  • Villa Renswoude
  • Villa Renswoude
  • Villa Renswoude
  • Villa Renswoude
  • Villa Renswoude
  • Villa Renswoude
  • Villa Renswoude
  • Villa Renswoude

Villa Renswoude

Renswoude

Locatie: Renswoude

Programma: Woonhuis

Opdrachtgever: Particulier

Aannemer: Bouwbedrijf van Ree

Ontwerp: 2003-2004

Bouw: 2004-2005

Projectstatus: Opgeleverd

Toelichting: veehouderij in de Gelderse Vallei terug te dringen. Veehouders die hun bedrijf ontmantelen krijgen in ruil daarvoor de mogelijkheid om enkele bouwkavels te verkopen. Waar eens de stallen stonden komen nu huizen. De regels zijn streng. De goothoogte is max. 3 m. en de inhoud van de woningen max. 600m3. Op verschillende plaatsen in het gebied zie je nu ensembles van boerderettes verschijnen. Wij hebben gekozen voor een andere insteek. De door ons ontworpen woning refereert qua schaal en afmeting meer aan de langgerekte lage varkensschuren dan aan de boerenwoning. Op deze locatie had de verkopende veehouder ten bate van zijn eigen privacy op de grens van de kavel een aarden wal van 1.20 m. hoog aangebracht. Deze wal op het noordoosten hebben wij aangegrepen om daar de woning met zijn lage zijde in te nestelen. Met een flauw hellend grasdak opent de woning zich aan de zuidwestzijde naar de zon en het uitzicht. In één langgerekt bouwvolume zijn alle functies inclusief overdekt parkeren ondergebracht.