• Villa Lunteren
  • Villa Lunteren
  • Villa Lunteren
  • Villa Lunteren

Villa Lunteren

Lunteren

genomineerd voor de Architectuurprijs Ede 2007

Locatie: Lunteren

Programma: Woonhuis

Opdrachtgever: Particulier

Aannemer: Zelfbouw

Ontwerp: 2005

Bouw: 2006-2007

Projectstatus: Opgeleverd

Toelichting: De opdrachtgever wilde een modern kubistisch huis bouwen. Het bestemmingsplan stelde echter strenge eisen aan afmetingen en materiaaltoepassing. Zo mocht de inhoud maximaal 600m3 bedragen. De maximale goothoogte was 3,5m en de dakhelling moest tussen de 30° en 50° liggen. Een andere eis van de opdrachtgever was dat tijdens de bouw de bestaande woning op de zuidwest hoek bewoond kon blijven. Dit pakket randvoorwaarden is zeer bepalend geweest voor het ontwerp. De woning is gesitueerd op de noordoost-hoek van de kavel en met vrijwel gesloten ruwe bakstenen wanden als het ware met zijn rug in de bosrand genesteld. De zuidwestkant daarentegen bestaat uit glas, haalt zon en licht naar binnen en biedt uitzicht op het landschap. Aan deze kant steekt de expressieve kap ver door boven een verandazone waardoor een mooie overgang tussen binnen en buiten ontstaat. Het dakvlak heeft aan de voorkant een helling van 50° en aan de achterkant van 30°. Dankzij een vide in het hart van het huis en een opening in de woonkamer naar de kelder dringt het daglicht overal in het huis door. De vides versterken de ruimtelijkheid van het interieur dat op de begane grond niet door wanden is ingedeeld. De schoorsteen in de glazen westgevel dient zowel voor de openhaard binnen als voor de buitenhaard op de overdekte veranda.