• Villa in het bos Ede
  • Villa in het bos Ede
  • Villa in het bos Ede
  • Villa in het bos Ede
  • Villa in het bos Ede

Villa in het bos Ede

Ede

Locatie: Buitengebied Ede

Programma: Woonhuis

Opdrachtgever: particulier

Aannemer: Bouwbedrijf van Ree

Ontwerp: 2007

Bouw: 2008

Projectstatus: Opgeleverd

Toelichting: Opdrachtgevers voor particuliere woonhuizen komen vaak met eigen schetsen voor de indeling van hun nieuwe woning. Zo ook in dit geval. De essentie van de schets betrof de ligging van de woonkamer die als een L-vorm om een terras op het zuidwesten gesitueerd was. Voor de keuken en de hoofdslaapkamer was aan het terras geen plaats. Wij hebben dit idee als uitgangspunt genomen voor het ontwerp, maar het versterkt door ook de keuken en de hoofdslaapkamer hierop te oriĆ«nteren. Bovendien is de zone om het terras te bereiken voor al deze primaire woonvertrekken overdekt. Bij de zitkamer is deze zone verbreed tot een royaal terras met een buiten openhaard. De verminderde lichttoetreding die dit als gevolg heeft wordt gecompenseerd door een hoog venster op de verdieping. Vanuit de woonkamer heeft men zo ook zicht op de kruinen van de bomen. De markante schoorsteen met binnen- en buiten openhaard vormt het centrum van het leefgebied binnen en buiten. Aan de noord-oost zijde is een tegenbeweging gemaakt. Daar zijn in de ‘hap’ uit het volume de entree en de helling naar de ondergrondse garage gemaakt. Ondanks de beperkingen van het bestemmingsplan betreffende situering, inhoud, goot- en nokhoogte en voorgeschreven dakhelling is een markante woning ontstaan die logisch verankerd ligt op de kavel. Door de bekleding met leien van zowel dak als gevel gaat de woning volledig op in zijn omgeving.