• Studie Woonhuis Lopik
  • Studie Woonhuis Lopik
  • Studie Woonhuis Lopik
  • Studie Woonhuis Lopik
  • Studie Woonhuis Lopik
  • Studie Woonhuis Lopik
  • Studie Woonhuis Lopik
  • Studie Woonhuis Lopik
  • Studie Woonhuis Lopik
  • Studie Woonhuis Lopik

Studie Woonhuis Lopik

Lopik

Locatie: Lopik

Programma: Woonhuis

Opdrachtgever: Particulier

Ontwerp: 2006

Projectstatus: Ontwerp

Toelichting: De lokatie ligt ingeklemd tussen de Lopikerweg Oost en de Lekdijk. Op dezelfde lokatie is eerder een plan ingediend. Het betrof een boerderij-achtige woning bestaande uit twee haaks op elkaar geplaatste volumes, voorzien van een kap met wolfseinden. Veranderende inzichten en een gewijzigd woonprogramma met een slaapkamer op de begane grond hebben geleid tot een ander plan. In het voorliggende plan is geen poging gedaan om een boerderij te imiteren, omdat dat gezien de ligging van de woning en de aard van het fruitteeltbedrijf niet voor de hand ligt. Er is gekozen voor een lineair enkelvoudig bouwvolume in de lengte richting van het kavel, wat qua vorm eerder aansluiting zoekt bij de eenvoudige agrarische bijgebouwen dan bij de soms voorname rietgedekte boerderijen die langs de Enge IJssel staan. Om het langgerekte volume een zekere spanning te geven en uit te tillen boven het niveau van de boerenschuur, is in het midden van het blokje een knik aangebracht, waarmee de entree geaccentueerd wordt. Aan de voorzijde wordt zo de bezoeker naar de entree geleid, terwijl aan de achterzijde de veel gebruikte achteringang op een logische manier z’n plek krijgt. Alle functies inclusief garage en berging zijn in één volume ondergebracht. Voor een zeer laag budget is ondanks alle eenvoud een ruimtelijke woning ontstaan.