• Kubuswoning Utrecht
  • Kubuswoning Utrecht
  • Kubuswoning Utrecht
  • Kubuswoning Utrecht
  • Kubuswoning Utrecht
  • Kubuswoning Utrecht
  • Kubuswoning Utrecht
  • Kubuswoning Utrecht
  • Kubuswoning Utrecht

Kubuswoning Utrecht

Utrecht, Leidsche Rijn

Locatie: Kubuseiland Terwijde

Programma: Villa van 10x10x10meter

Opdrachtgever: PBLR en BFAS

Ontwerp: 2008

Projectstatus: Ontwerp

Toelichting: Eiland 8, een eiland met 33 kubuswoningen, in het eerste idee allemaal hetzelfde, bij benadering toch allemaal anders. De zwarte kubus is ontworpen voor een viertal gelijke kavels. Echter door verschuiving van uitsneden en de daarachter gelegen ruimtes is het concept op vrijwel elke kavel toepasbaar. Het concept voor deze kubus laat zich het makkelijkst vertalen in een doos waarvan de buitenkant volledig gesloten is. Om de doos binnen te komen, en om vanuit de doos uitzicht te hebben is er een minimum aantal uitsneden gemaakt. In deze uitsneden wordt zoveel mogelijk glas toegepast zodat het licht tot diep in de woning kan binnentreden. Op de woonverdieping zijn de uitsneden aan de buitenzijde gelegd om zodoende licht binnen te halen en verre uitzichten te geven. Naar boven toe zijn de uitsneden naar binnen gekeerd. Hierdoor wordt de kubus volledig afgemaakt en ontstaan patio’s in het volume die de slaapkamers licht en lucht geven.