• Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum
  • Islamitisch Cultureel Centrum

Islamitisch Cultureel Centrum

Lansingerland

Loactie: De Zijde Lansingerland

Programma: Islamitisch Cultureel Centrum

Ontwerp: 2011-2013

Bouw: 2014-2016

Projectstatus: In uitvoering

Toelichting: Aangezien de moskee onderdeel is van het Islamitisch Cultureel Centrum is de oriëntatie van het gebouw richting Mekka een belangrijk uitganspunt. Daarnaast speelt de Routing (mannen / vrouwen) een belangrijke rol bij het ontwerpen van de moskee. De basisgedachte achter het concept is “de structuur + de schil” De structuur omvat de volgende belangrijke punten: routing, functionaliteit, flexibiliteit en bereikbaarheid. Terwijl de schil herkenbaar, helder en passend dient te zijn en aan het gebouw een uitstraling geeft van een bijzonder object. Een vierkant is de basis voor alle Islamitische geometrische patronen die veel worden gebruikt als decoratie. Vertrekkend vanuit dit idee zijn we uitgegaan van twee vierkanten van 16×16 als grondvlakken. Eén vierkant als grondvlak voor de functies gerelateerd aan de moskee en het tweede vierkant is bedoeld voor de algemene functies zoals de multifunctionele ruimtes, kantoren, klaslokalen en sanitaire ruimten. De ruimte tussen de viekanten wordt gebruikt voor de ontsluiting en als verkeersruimte. Een zogenaamde wokkeltrap midden in deze zone scheidt op een simpele manier de verticale routing van de vrouwen en de mannen. Een kern in de lengte richting verbindt de twee hoofdfuncties. We hebben een element ontworpen van 2.4 x 2.4 m met een raster van 1.2 x 1.2 m. Inspiratie voor dit element is een Islamitisch geometrisch patroon. Binnen de lijnen van de geometrische vormen worden alle gewenste openingen in de gevel gemaakt. Zo ontstaat een krachtig gebouw met een heldere uitstraling.