• Het zand Utrecht
  • Het zand Utrecht
  • Het zand Utrecht
  • Het zand Utrecht
  • Het zand Utrecht

Het zand Utrecht

Utrecht, Leidsche Rijn

genomineerd voor de Rietveldprijs 2011

Locatie: Parkzichtlaan

Programma: 71 appartementen

Opdrachtgever: BPF Bouwinvest

Aannemer: Reinbouw B.V.

Ontwerp: 2003-2007

Bouw: 2008-2009

Projectstatus: Opgeleverd

Toelichting: Op een fraaie locatie in deelplan ’t Zand van Leidsche Rijn ligt de Bongerd, een deelgebied van stedenbouwkundige Hans Ebberink waarvan wij een groot deel van de woningen hebben ontworpen. Aan de rand van de Bongerd tegenover het Leidsche Rijn Park ontstaat een 1,5 kilometer lange wand met statige herenhuizen van vier verdiepingen. Op een aantal plaatsen ter plaatse van belangrijke doorverbindingen is ter accentuering hiervan voorzien in hogere bebouwing met appartementen in maximaal zes lagen op een half verdiepte parkeerlaag. De twee blokken zijn familie van de herenhuizen met een verticale geleding die verstrekt wordt door het hoogteverschil van vijf en zes lagen, waar de zesde laag verbijzonderd wordt met een transparante loggia. De aansluiting van de opgetilde begane grond met de parkzijde krijgt allure met de tuinmuur en de trappen die refereren aan de in het beeldkwaliteitsplan voorgeschreven 19e eeuwse parkwoningen. De blokken krijgen aan de hoogste kant een extra dynamiek doordat de gevels schuin geplaatst zijn ten opzichte van de bouwwanden. Daarmee draaien de woningen zich ook als het ware met hun voorzijde naar de zon.